Tips til boligselgere

Dette må du huske å spørre eiendomsmegleren om

De fleste benytter seg av en eiendomsmegler når de skal selge bolig, men å finne riktig person til ditt boligsalg kan være en utmattende prosess med et hav av eiendomsmeglere å velge blant. Det kan derfor lønne seg å være litt forberedt før du starter prosessen med å velge en eiendomsmegler. Følgende sjekkliste kan derfor være nyttig å ta i ruk når du skal velge eiendomsmegler.

Sjekkliste for deg som skal finne eiendomsmegler

1. Har eiendomsmegleren solgt andre boliger i nærområdet?

I følge Norges Eiendomsmeglerforbund kan det lønne seg å finne en eiendomsmegler som kjenner lokalområdet der du skal selge. Eiendomsmegleren bør gjerne være en som har solgt flere eiendommer i området, slik at eiendomsmegleren har opparbeidet seg god kjennskap til områdets styrker og svakheter.

2. Hvor mye vil det koste og hva inngår i prisen?

Det kan være greit å ha en viss oversikt over hva de ulike kostnadene er, og hva som inkluderer i tilbudet. Om noen tjenester ikke er inkludert i prisen bør du sjekke hva dette vil koste ekstra. Det kan være alt fra prospekter, markedsføring, eller å ansette en fotograf. Du bør også ta stilling til om du trenger en full markedsføringspakke, eller om det er noe du kan gjøre selv.

Ved betaling til eiendomsmeglere er det i dag to ulike prissystemer, som eiendomsmegleren er pliktig til å oppgi i tilbudet, og det er opp til deg å velge betalingsmetode. Det vanligste i bransjen er fast prosentvis provisjon for hele kjøpesummen, men du har også krav på å få et tilbud basert på fast timepris. Her vil eiendomsmegleren legge frem et spesifisert estimat for hvor mange timer han eller hun regner med å bruke på salget.

Et par som går ute i høstværet og ser på boliger
En god megler, som kjenner nabolaget, kan være avgjørende når du skal selge boligen din

3. Har eiendomsmegleren kapasitet til ditt boligsalg?

Det er viktig å velge en eiendomsmegler som har tid til deg og ditt boligsalg. Hvordan eiendomsmegleren organiserer tiden og arbeidet knyttet til salget, er også en faktor du bør vektlegge ved valg av eiendomsmegler. Det er i tillegg viktig å spørre eiendomsmegleren hvordan han eller hun har tenkt til å legge opp salgsprosessen og selve salget av boligen.

Du bør også gjøre det klart på forhånd at du ønsker at det er eiendomsmegleren du prater med som kommer til å møte opp på visning, og ikke en meglerassistent.

To hender som holder i en nøkkel
Husk å få alt skriftlig

4. Hvilken pris kan du forvente?

Du bør forhøre deg om hva eiendomsmegleren har planlagt for å få høyest mulig pris på boligen din, hvilket markedssegment eiendomsmegleren tenker å rette seg mot, og hva du kan gjøre selv før selve salget?

Snakker du med flere eiendomsmeglere kan det være lett for eiendomsmegleren å love for mye under forhandlingene, så vi anbefaler at du får alt skriftlig.

Hvilken eiendomsmegler skal du velge?

En god eiendomsmegler, som kjenner nabolaget, kan være avgjørende når du skal selge boligen din. Meglersiden samarbeider med Norges største eiendomsmeglerkjeder, som gjør at du kan komme i kontakt med lokalkjente eiendomsmeglerkontorer i hele Norge. Start boligsalget ditt her, og la eiendomsmeglerne konkurrere om å selge din bolig.

Få tilbud fra landets beste eiendomsmeglere

Få tilbud fra landets beste eiendomsmeglere