Tips til boligselgere

Dette må du spørre eiendomsmegleren om

De fleste benytter seg av en eiendomsmegler når de skal selge bolig. Å finne rett person til ditt boligsalg er derfor viktig når du skal velge eiendomsmegler. Det kan derfor lønne seg å være litt forberedt før du velger den eiendomsmegleren som skal representere ditt boligsalg. Følgende sjekkliste kan være nyttig å gå utifra, når du skal velge megler.

1. Har eiendomsmegleren solgt andre boliger i nærområdet?

I følge Norges Eiendomsmeglerforbund kan det lønne seg å finne en eiendomsmegler som kjenner lokalområdet der du skal selge. Megleren bør gjerne være en som har solgt flere eiendommer i området, slik at megleren har opparbeidet seg god kjennskap til områdets styrker og svakheter.

2. Hvor mye vil det koste og hva inngår i prisen?

Det kan være greit å ha en viss oversikt over hva de ulike kostnadene er, og hva som inkluderer i tilbudet. Om noen tjenester ikke er inkludert i prisen bør du sjekke hva dette vil koste ekstra. Det kan være alt fra prospekter, markedsføring, eller å ansette en fotograf. Du bør også ta stilling til om du trenger en full markedsføringspakke, eller om det er noe du kan gjøre selv.

Ved betaling til eiendomsmeglere er det i dag to ulike prissystemer, som eiendomsmegleren er pliktig til å oppgi i tilbudet, og det er opp til deg å velge betalingsmetode. Det vanligste i bransjen er fast prosentvis provisjon for hele kjøpesummen, men du har også krav på å få et tilbud basert på fast timepris. Her vil megleren legge frem et spesifisert estimat for hvor mange timer han eller hun regner med å bruke på salget.

3. Har eiendomsmegleren kapasitet til ditt boligsalg?

Det er viktig å velge en megler som har tid til deg og ditt boligsalg. Hvordan megleren organiserer tiden og arbeidet knyttet til salget, er også en faktor du bør vektlegge ved valg av megler. Det er i tillegg viktig å spørre megleren hvordan han eller hun har tenkt til å legge opp salgsprosessen og selve salget av boligen.

En god megler, som kjenner nabolaget, kan være avgjørende når du skal selge boligen din

Du bør også gjøre det klart på forhånd at du ønsker at det er megleren du prater med som kommer til å møte opp på visning, og ikke en meglerassistent.

4. Hvilken pris kan du forvente?

Du bør forhøre deg om hva megleren har planlagt for å få høyest mulig pris på boligen din, hvilket markedssegment megleren tenker å rette seg mot, og hva du kan gjøre selv før selve salget?

Snakker du med flere meglere kan det være lett for megleren å love for mye under forhandlingene, så vi anbefaler at du får alt skriftlig.

Hvilken megler skal du så velge?

En god megler, som kjenner nabolaget, kan være avgjørende når du skal selge boligen din. Meglersiden samarbeider med Norges største meglerkjeder, som har lokale meglerkontorer i hele Norge som står klare til å hjelpe deg med ditt boligsalg.

Få tilbud fra landets beste meglere

Start her

Få tilbud fra landets beste meglere