Boligmarkedet

Høyt trykk i boligmarkedet - Lønner det seg å selge i 2021?

Selv om fjoråret var et unntaksår, hvor landet - inkludert boligmarkedet - stoppet opp i mars, har tallene siden i høst hatt en sterk oppgang. Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg med 8,7 prosent i 2020. At boligprisene ikke ble påvirket av naturlige sesongvariasjoner i desember er veldig uvanlig.

Skal du selge bolig?

Start boligsalget på Meglersiden

Skal du selge bolig?

Start boligsalget på Meglersiden

Høy etterspørsel og stigende boligpriser

Helene Molle, eiendomsmegler i Schala & Partners i Oslo, forteller at hun allerede har kjent på et økende trykk i markedet inn i det nye året.

– Jeg jobber akkurat med å få kabalen på en visning til å gå opp med 140 påmeldte, forteller hun. Det tar lengre tid å få gjennomført visninger etter gjeldende smittevernregler, men det positivet er at det kun er de som er virkelig interessert som kommer på visning. Molle tror boligprisene og den høye etterspørselen kommer til å fortsette å øke utover i 2021.

Jeg jobber akkurat med å få kabalen på en visning til å gå opp med 140 påmeldte
Helene Molle ,
Schala & Partners

Rekordlav rente - hoveddriveren for prisoppgangen

– Nordmenn ser nå lysere på fremtiden, mener hun. Positiviteten og boligprisene vil øke i takt med vaksineringen. Når styringsrenten i tillegg ble satt ned til et rekordlavt nivå gir det muligheten til gunstige boliglån for enda flere, som er hoveddriveren til denne oppgangen.

– En hverdag med lite fokus på annet enn hjemmet, har fått oss til å ville pusse opp og flytte på oss mer enn noen gang, sier Molle.

Selgers marked - kan gi tøff konkurranse om drømmeboligen

Eiendom Norge spår en boligvekst på 6,5 prosent på landsbasis og 7,6 for hovedstaden det kommende året. Nullrenten i kombinasjon med færre ferdigstilte nybygg, økt innenlandsk konsum og et unormalt lavt antall boliger for salg, gjør at prisene presses opp i storbyene.

Det kan likevel tyde på at styringsrenten vil settes opp mot slutten av året på bakgrunn av de nye positive utsiktene i norsk økonomi med et vaksineprogram i sikte. Molle mener det vil ta tid før rentehevingen slår inn i markedet og at man bør handle raskt.

– De fleste kjøper og selger i samme marked, og bør ikke være bekymret av prisstigningen, mener Molle. Å selge først for så å vente på at prisene skal gå ned er sjeldent en god strategi. I noen tilfeller kan prisene fortsette å øke, kanskje over det nivået der du ønsker å kjøpe deg inn.

Mann og dame holder hender mens de går inn i en bygård. Det er vinter og snø på bakken

Anbefaler å smi mens jernet er varmt

– Om du har tanker om å selge boligen din i nærmeste fremtid er det ingen grunn til å sitte på gjerdet, mener Molle.

– Boligprisene vil fortsatt følge de naturlige konjunkturene i markedet. Til sommeren vil det vanlige økte trykket med varmere vær som fører til at flere går på visning i tillegg til det vanlige trykket med nye studenter til storbyene lage enda større konkurranse.

Molle forteller at det naturligvis vil være store variasjoner i boligprisene fordelt både på boligtype og områder.

– Flere har valgt å stifte familie i løpet av det siste året eller ser behovet for større plass, som bidratt til å gjøre familieboliger og hus mer ettertraktet. Når flere søker seg ut av urbane strøk bidrar det til å frigjøre boliger for yngre boligkjøpere, mener hun. I tillegg tror hun mange boliger vil ferdigstilles i år, da mye ble satt på vent i fjor. Dette vil bidra til å skape en naturlig balanse i markedet, håper hun.

Motta tilbud fra lokalkjente meglere

Motta tilbud fra lokalkjente meglere