Tips til boligselgere

Hva følger med av løsøre ved boligsalg?

Kan du forvente å få ta med deg den fine krystallysekronen du har arvet av oldemor når du selger boligen din? Hva med det det nye kjøleskapet, følger det automatisk med boligen din ved salg? Eiendomsbransjen har oppdatert løsørelisten som gjelder fra 2020

Løsørelisten skal være rådgivende

Mange lurer nok på hva de kan ta med seg fra boligen når den er solgt, og hva kjøperen har krav på å få beholde ved overtakelse av brukt bolig eller fritidsbolig. Heldigvis har bransjen utarbeidet et veiledende utgangspunkt.

Skal du selge bolig eller fritidsbolig i dag har Bransjeorganisasjonene sammen laget en standard liste over løsøre og tilbehør til boligen som følger med. Denne løsørelisten fungerer som et rådgivende utgangspunkt, som gir rom for å legge til eller fjerne gjenstander etter personlige behov (arvegods osv). Den nye versjonen av løsørelisten gjelder fra 2020.

Full avtalefrihet mellom selger og kjøper

Det er viktig å huske på at selger står fritt til å ta med seg det meste av gjenstander som ellers bør følge med boligen, så lenge dette informeres om i salgsoppgaven. Det er altså full avtalefrihet mellom boligselger og boligkjøper. Men her er det viktig å være tydelig i salgspapirene.

Så hva skjer med oldemors gamle lampe? Prisme lamper og lamper på krok følger ikke automatisk med boligen, men dette må det opplyses om.
I følge løsørelisten kan boligkjøper forvente at fastmonterte taklamper som ikke henger på krok følger med på kjøpet.

Mann og kvinne går hånd i hånd på gaten og ser på boliger
Husk og informere om hva du tar med deg i salgsoppgaven

Særlige endringer for hvitevarer.

Boligkjøper kan også forvente at blant annet baderomsinnredning, vegg til vegg tepper og markiser følger med salget. Den største endringen gjelder for hvitevarer. Hvitevarer på kjøkken følger nå ikke med boligsalget, med mindre annet er oppgitt i salgs papirene. Dette er kanskje den største endringen bransjeorganisasjonene har gjort i den oppdaterte løsøre listen som gjelder fra 2020.

Elbil lader blir også ansett som tilbehør som følger med eiendommen. Garderobeskap, men også garderobeskap som ikke er fastmontert følger med ved boligsalget, hvis ikke selger har presisert annet. Kjøperen av din bolig kan også forvente at avtrekksvifter, sentralstøvsuger, brannslukningsapparat og røykvarsler er å finne i boligen ved overtakelse.

Ønsker du å lese mer om den oppdaterte løsørelisten som gjelder fra 2020, kan du lese mer om den her hos Norges eiendomsmegler forbund.

Gå gjennom boligen med megleren på forhånd

Skriv en liste over de tingene du ønsker å ta med, og ta gjerne en gjennomgang av boligen sammen med eiendomsmegler på forhånd. Slik kan du opplyse eiendomsmegleren på en enkel måte hva du ønsker å ta med deg videre av gjenstander som ellers ville fulgt med boligen. En dreven eiendomsmegler vil ha god koll på hva løsørelisten sier om hver enkelt gjenstand.

Har du ikke enda funnet en eiendomsmegler til ditt boligsalg, kan du enkelt starte prosessen på Meglersiden. Ved få tastetrykk kan du registrere ditt megleroppdrag og lene deg tilbake å vente på at lokalkjente eiendomsmeglere kontakter deg.

Start boligsalget her

Motta tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere

Start boligsalget her

Motta tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere