Boligmarkedet - Skrevet av Tine

Skal du kjøpe eller selge bolig først?

Dette er et spørsmål eiendomsmeglere ofte får. Med svingende boligpriser er mange usikre på hva de skal gjøre. Her er våre råd.

Ingen fasit, dessverre!

Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar. Mange synes likevel det er tryggest å selge først. Da vet man med sikkerhet hvor mye kan kjøpe ny bolig for.

De aller fleste i Norge ønsker å kjøpe bolig først, som ikke er så rart med tanke på at man gjerne vil vite hvor man skal flytte før man selger eksisterende hjem. Er du på jakt etter drømmeboligen, kan det også ta tid før du finner den perfekte beliggenheten. For familier er kanskje også viktig at boligen ligger i riktig skolekrets og alt det man trenger ligger i nærheten.

Kjøpe eller selge først?

Mange som skal ut i boligmarkedet lurer på om de skal kjøpe eller selge bolig først! Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar, og er ofte avhengig av hvor i landet du bor. En generell tendens er likevel at mange gjerne kjøper før man selger ved forventning om høye boligpriser. Og motsatt, forventer man lave boligpriser, vil man ofte selge før man kjøper.

Det viktigste er først og fremst å tenke på egne behov, selv om mange nok vil foretrekke å selge først. Er du for eksempel i en presset økonomisk situasjon i et usikkert boligmarked kan det altså være lurt å selge før du kjøper.

At mange velger å selge først kan også begrunnes i den usikre økonomiske situasjonen i landet. Dette fører til at mange ønsker å sikre seg ved å finne ut hvor store økonomiske midler man har tilgjengelig før man kjøper ny bolig, uansett forventninger man har til boligprisene.

Blant annet er januar frem til slutten av mars gunstige måneder å selge bolig i og med at færre objekter ute til salgs som skaper større konkurranse om boligene. Det kan derfor kanskje være lurt å vurdere å selge nå og kjøpe litt senere på året.

Fordeler og ulemper

Fordelen med å selge først er at man fjerner risikoen for å betale på to boliger samtidig, og gir tryggheten ved at du vet hva du kan kjøpe for. Du slipper også å måtte ta opp et mellomfinansieringslån, som gjerne har høyere rente enn et vanlig boliglån. Spørsmålet mange likevel bør stille seg er; tør du ta sjansen på at drømmeboligen dukker opp i tide?

Hvis du ikke klarer å kjøpe før du må flytte ut av boligen du har solgt, kan dette oppleves stressende. Du må kanskje leie midlertidig eller bo hos venner og bekjente. Samtidig må du tenke på hvor du skal oppbevare tingene dine i mellomtiden. Noen gjør kanskje et hastekjøp, og ender opp med å kjøpe en bolig de ikke er helt fornøyd med.

Ved å kjøpe først har du muligheten til å vente til du finner drømmeboligen, og du risikerer ikke å stå uten tak over hodet eller store leieutgifter i mellomtiden. Velger du å kjøpe først kan det likevel lønne seg å være nøktern når du vurderer hvor mye du kan kjøpe ny bolig for, og du bør ikke ha for store forventninger til hva du kan oppnå ved salg av bolig. Da unngår du eventuelt å kjøpe for mer enn du faktisk har råd til.

Kjøp og selg etter din situasjon

Har du valgt å selge før du kjøper bør du være tålmodig ved salg, realistisk om pris og være forberedt på mellomflytting. For deg som har bestemt deg for å kjøpe før du selger er det viktig å planlegge salget, sørge for å ha gyldig finansieringsbevis og være tidlig ute med å finne eiendomsmegler.

Start boligsalget på Meglersiden

Start boligsalget på Meglersiden

Det kan også være en fordel å velge en eiendomsmegler du har tillit til og som kjenner nabolaget ditt. En god megler kan være avgjørende når du skal selge boligen din.