Boligmarkedet

Når bør du selge boligen din?

Skal du selge bolig i år kan det være smart å følge litt med på boligmarkedet der du bor. Blant annet kan det lønne seg å ta en titt hvor fort boliger blir solgt i nabolaget, og variasjonene i de ulike sesongene. Finn ut når du bør selge din bolig.

Mange lurer på hvor lang tid det vil ta å få solgt boligen sin, men svaret avhenger av flere ting enn kun sesong. Blant annet er beliggenhet, standard på boligen og markedsforhold avgjørende faktorer.

Hvor lang tid tar det å selge en bolig?

Mange bruker omsetningstid for å beregne hvor lang tid det tar før en bolig blir solgt. Omsetningstid, eller liggetid, er en betegnelse på tiden fra boligen først blir lagt ut for salg på Finn.no til den er registrert solgt. Mange bruker liggetiden som en indikator på boligmarkedet generelt, men du bør være oppmerksom på at liggetiden ikke nødvendigvis sier om boligmarkedet er bra eller dårlig.

For eksempel, har du lagt ut boligen for salg i juni, men den blir solgt i august, vil dette gi en lang liggetid. Dette vil da indikere at august er et dårlig marked, noe det ikke nødvendigvis er. Liggetiden kan derfor være misvisende, i og med at boligen faktisk ble solgt i august.

Likevel kan det være interessant å følge med å omsetningstiden. Blant annet har omsetningstiden per måned vært vesentlig lavere i 2021 sammenlignet med 2020 og 2021. Dette kan indikerer en noe raskere omsetningstakt i de største byene. For å se nærmere på omsetningstiden kan du se Eiendom Norges oversikt.

Eiendomsmeglere generelt vil uansett argumentere for at liggetid ikke alene er en god indikator på boligmarkedet, men heller viser årstidsvariasjoner for tilbud og etterspørsel.

Når bør du selge?

Det er ulike årsaker til at boligprisene varierer gjennom året, og ofte har det sine naturlige årsaker som i ferier- og høytider. Det kan uansett lønne seg å selge når konkurransen er lav, og det er færre boliger på markedet. Da er det også større sjanse for at din bolig blir mer synlig, i og med at det er færre objekter ute.

Hvis man følger dette tipset er januar, februar, juli, samt november og desember gode måneder og selge boligen på, men sett på omsetningstiden viser denne grafen at dette er også månedene med lengst liggetid. Så her er det ingen fasitsvar. Meglersiden anbefaler derfor at du snakker med eiendomsmeglere om når det beste tidspunktet er å legge akkurat din bolig ut for salg.

Likevel er det noen ting som man kan ta hensyn til. Skal du for eksempel selge en leilighet eller rekkehus innen normal prisklasse bør du vurdere å legge ut boligen i januar, da disse objektene som oftest selges til en høy pris på denne tiden.

Vurderer du å selge bolig med verdi opp mot 10 millioner kroner kan det være smart og vente til litt senere på året, og kanskje nærmere våren.

Hvit stor hus med brune taksten som står blant masse trær med brune blader
Beliggenhet, standard på boligen og markedsforhold er også avgjørende faktorer for boligsalget

Ellers er våren og tidlig høst et høydepunkt for boligomsetning, men skjevhet mellom tilbud og etterspørsel på boliger kan være med å prege utviklingen i boligprisene. Det er derfor eiendomsmeglerens jobb å sørge for at boligen din får høyest mulig etterspørsel, slik at boligen din blir solgt uansett markedsforhold.

Det er likevel ingen fasitsvar på når det er mest lukrativt å selge bolig, men et godt råd genrelt er å følge med på markedet i ditt nærområde, og høre med en erfaren eiendomsmegler som kjenner ditt nabolag om hva de tenker.

Finn riktig eiendomsmegler

Det kan uansett lønne det seg å være tidlig ute med å finne en eiendomsmegler, slik at du får alt det praktiske på plass og kan starte salget på det mest lønnsomme tidspunktet. Har du ikke funnet eiendomsmegler? Fortvil ikke - legg ut oppdraget på Meglersiden og flere dyktig lokalkjente eiendomsmeglere vil ta kontakt med deg.

Start boligsalget på Meglersiden

Start boligsalget på Meglersiden