Tips til boligselgere

Nyttige tips til deg som skal selge bolig

Det er mye å passe på når du skal selge boligen din, og de fleste av oss ønsker å få boligen solgt så raskt og greit som mulig til best mulig pris. Vi har her samlet sammen de viktigste rådene du bør følge ved salg av bolig.

Et salg av boligen din er trolig den største økonomiske transaksjonen du kommer til å gjennomføre i løpet av livet ditt. Derfor er det viktig å forberede seg godt. Før du inviterer meglere hjem på befaring er det lurt å innhente råd og informasjon vedrørende boligmarkedet i ditt område.

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglere

Når du skal selge bolig bør du alltid innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere. Det kryr av eiendomsmeglere i dag, og det er et stort spenn i kvalitet og kompetanse hos de enkelte meglerne.

Forbrukerrådet anbefaler derfor at man skal innhente tilbud fra flere meglere slik at man lettere kan sammenligne tilbudene og oppnå riktig pris. Inviter meglerne hjem på befaring slik at du får knyttet en relasjon til hvert enkelt tilbud.

Det er heller ikke bare du som skal være forberedt før en befaring. Også megleren skal ha gjort hjemmeleksa si, og forberedt seg godt. Megleren skal ha et attraktivt tilbud og gode referanser. Han/hun bør også være motivert for å selge din bolig, og behjelpelig med de spørsmål dere måtte ha. Så ta dette til etterretning når du er usikker på hvilken megler du bør velge.

Gå nøye gjennom hvert enkelt tilbud

Før du inngår en skriftlig avtale med en eiendomsmegler er det viktig at du leser nøye igjennom alle punktene i tilbudet eiendomsmeglerne har presentert deg. Her bør det fremkomme oppdragets levetid og hvor komplett markedspakke det tilbys.

I veldig mange tilfeller ønsker megleren at du selv betaler for annonsering av boligsalget. Derfor bør megleren tilby en markedspakke som virker innbydende og spennende. Husk at meglerens vederlag skal fremkomme av salgsoppgaven.

Når det gjelder betaling er eiendomsmegleren lovpålagt å gi boligselgere alternative tilbud for utbetaling av honorarer. Her er en mer fullstendig liste over kostnader du bør ta med i beregningen om du skal selge bolig i dag.

Sjekk hva prisen du betaler dekker av utgifter

Det er ingenting som i dag tilsier at du ikke kan forhandle på meglerprovisjonen, men det er viktig å huske på at det kan være store sprik i hvilke utgiftsposter de ulike meglerne krever dekket, utover meglerens provisjon. Det er derfor viktig at du har undersøkt hva provisjonen er og få oversikt over hva den totale prisen for dekker og ikke dekker.

Når bør du selge?

Våren pleier å være en travel tid i boligmarkedet. Mange ønsker å selge boligen sin nå som solen står høyere og temperaturen ute har steget, som gjør det lettere å vise frem hage, terrasse og utsikt i sitt beste element.

Du bør likevel ta i betraktning at det er flere som tenker akkurat det samme som deg, og med mange boliger til salgs møter også du som boligselger større konkurranse. Det kan derfor være smart å skille seg litt ut i mengden, og skape litt ekstra oppmerksomhet rundt boligen du skal selge.

Hør også med eiendomsmegleren når det kan lønne seg å selge. Det kan være at din boligtype eller ditt område skiller seg litt ut fra når andre bør selge. Følg gjerne med på boligmarkedet der du bor.

Pusse opp, rydde og rengjør

Det er ofte lite jobb som skal til for at din bolig skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere.

Det er ikke nødvendigvis at du trenger å pusse opp, men å reparere de gamle gulvlistene, male over slitte vegger kan være en fordel. Og ikke minst rydd bort alt unødvendig rot. Et rent ryddig rom med pene farger fremstår mye mer innbydende og gir en større romfølelse enn mørke rotete rom.

En liten jobb i hjemmet før visning kan utgjøre stor forskjell på en eventuell salgssum. Gjerne se flere gode råd for hvordan du kan få boligen klar til visning.

Meglersiden kan du enkelt bli kontaktet av landets beste meglere - uforpliktende og gratis. Vi håper disse rådene kan hjelpe deg å finne riktig eiendomsmegler til ditt salg. Lykke til!