Tips til boligselgere

Nyttige tips til deg som skal selge bolig

Det er mye å passe på når du skal selge boligen din, og de fleste av oss ønsker å få boligen solgt så raskt og greit som mulig til best mulig pris. Vi har her samlet sammen de viktigste rådene du bør følge ved salg av bolig.

Nærbilde
Nærbilde av nøkler som skifter eier.

Et salg av boligen din er trolig den største økonomiske transaksjonen du kommer til å gjennomføre i løpet av livet ditt. Derfor er det viktig å forberede seg godt. Før du inviterer meglere hjem på befaring er det lurt å innhente råd og informasjon vedrørende boligmarkedet i ditt område.

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglere

Når du skal selge bolig bør du alltid innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere. Det kryr av eiendomsmeglere i dag, og det er et stort spenn i kvalitet og kompetanse hos de enkelte eiendomsmeglerne.

Forbrukerrådet anbefaler derfor at man innhenter tilbud fra flere eiendomsmeglere slik at man lettere kan sammenligne tilbudene og oppnå riktig pris. Inviter eiendomsmeglerne hjem på befaring slik at du får knyttet en relasjon til hvert enkelt tilbud.

Få tilbud fra flere eiendomsmeglere

Det tar bare noen få minutter å starte boligsalget på Meglersiden

Få tilbud fra flere eiendomsmeglere

Det tar bare noen få minutter å starte boligsalget på Meglersiden

Det er heller ikke bare du som skal være forberedt før en befaring. Også eiendomsmegleren skal ha gjort hjemmeleksa si, og forberedt seg godt. Eiendomsmegleren skal ha et attraktivt tilbud og gode referanser. Han/hun bør også være motivert for å selge din bolig, og behjelpelig med de spørsmål dere måtte ha. Så ta dette til etterretning når du er usikker på hvilken eiendomsmegler du bør velge.

Gå nøye gjennom hvert enkelt tilbud

Pass på at du leser nøye gjennom alle punkter i tilbudet eiendomsmegleren legger frem før du signerer en skriftlig avtale. Tilbudet bør blant annet fremkomme oppdragets levetid og hvor komplett markedspakke det tilbys.

Vær oppmerksom på at i mange tilfeller ønsker eiendomsmegleren at du selv betaler for annonsering av boligsalget. Derfor bør eiendomsmegleren tilby en markedspakke som virker innbydende og spennende. Husk at eiendomsmeglerens vederlag skal fremkomme av salgsoppgaven.

Når det gjelder betaling er eiendomsmegleren lovpålagt å gi boligselgere alternative tilbud for utbetaling av honorarer. Her er en mer fullstendig liste over kostnader du bør ta med i beregningen om du skal selge bolig i dag.

Sjekk hva prisen du betaler dekker av utgifter

Det er ingenting som i dag tilsier at du ikke kan forhandle på meglerprovisjonen, men det er viktig å huske på at det kan være store sprik i hvilke utgiftsposter de ulike eiendomsmeglerne krever dekket, utover eiendomsmeglerens provisjon. Det er derfor viktig at du har undersøkt hva provisjonen er og få oversikt over hva den totale prisen for dekker og ikke dekker.

Når bør du selge?

Våren pleier å være en travel tid i boligmarkedet. Mange ønsker å selge boligen sin nå som solen står høyere og temperaturen ute har steget, som gjør det lettere å vise frem hage, terrasse og utsikt i sitt beste element.

Du bør likevel ta i betraktning at det er flere som tenker akkurat det samme som deg, og med mange boliger til salgs møter også du som boligselger større konkurranse. Ha derfor i bakhodet at det kan være smart å skille seg litt ut i mengden og om du ønsker å skape litt ekstra oppmerksomhet rundt boligen du skal selge.

Hør også med eiendomsmegleren når det kan lønne seg å selge akkurat din bolig. Det kan være at din boligtype eller ditt område skiller seg litt ut fra trenden.

Du kan også sjekke Eiendom Norges sin statistikkbank om du ønsker å få mer oversikt over populære salgsmåneder.

Bilde av et visningsskilt i en gate.

Pusse opp, rydde og rengjør

Det skal som oftest ikke mye jobb jobb til for at din bolig skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere.

Det er ikke nødvendigvis at du trenger å pusse opp, men heller bruke litt tid på å reparere gamle gulvlister eller male over slitte vegger. Det kan også være en fordel å rydde bort alt unødvendig rot. Et rent ryddig rom med pene farger fremstår mye mer innbydende og gir en større romfølelse enn mørke rotete rom.

En liten jobb i hjemmet før visning kan utgjøre stor forskjell på en eventuell salgssum. Gjerne se flere gode råd for hvordan du kan få boligen klar til visning.

Av og til kan det være at du ønsker å gjøre litt mer avanserte oppgraderinger i hjemme før du skal selge, eller kanskje du har store planer for ditt nye hjem. Vi anbefaler PROSJEKT+ til større oppussingsprosjekter. PROSJEKT+ har bedrifter som er kvalitetssikret, og setter deg i kontakt med solide håndverksbedrifter med riktig kompetanse og fagkunnskap for ditt prosjekt. I tillegg følger de opp underveis og er en støttespiller gjennom hele prosjektet.

Det å oppgradere til energieffektive og miljøvennlige varmekilder vil gi en bedre energimerking av boligen som igjen kan øke boligens verdi. Les mer om hva energimerking av boligen betyr og hvilke tiltak som kan gjøres på MinBolig.

Meglersiden kan du enkelt bli kontaktet av landets beste eiendomsmeglere - uforpliktende og gratis. Vi håper disse rådene kan hjelpe deg å finne riktig eiendomsmegler til ditt salg. Lykke til!

Få tilbud fra flere lokalkjente eiendomsmeglere

Det skal være enkelt å finne riktig megler til boligsalget

Få tilbud fra flere lokalkjente eiendomsmeglere

Det skal være enkelt å finne riktig megler til boligsalget