Boligmarkedet - Skrevet av Ebba Emilie Nordahl

Syv steg: Oppussingen som lønner seg før boligsalg!

Flere oppgraderinger gir deg god avkastning ved salg av boligen. Her får du gode og enkle tips for at du skal få mest mulig for din bolig.

Slik går du frem hvis du vil gjøre lønnsomme oppgraderinger på boligen før den skal selges.

1. Spør megleren om råd

Hva slags oppussing gir avkastning ved salget? Og hvilke oppgraderinger risikerer man at en ikke får noe igjen for? Det finnes ingen fasit, men en god start er å rådføre seg med en eiendomsmegler.

Når du har megler på befaring, kan du benytte anledningen til å spørre megleren om råd. En god megler vil gi deg et godt svar på hvilke grep du bør ta for nettopp din bolig, og hvilke du bør styre unna.

Få tilbud fra meglere

Få tilbud fra meglere

2. Sørg for god finish på overflater

Overflatefinish er en rimelig oppgradering som kan gi stor uttelling. Maling koster lite og vil umiddelbart gi boligen din et løft. Nymalte lister og vegger gir et godt inntrykk. Er det ikke så lenge siden du malte, anbefales det å vaske over alle lister med en klut. Har du vaskevennlig maling på veggene, kan du også vaske over de. Er veggene malt i en matt maling med lav glans, vil det gi et bedre resultat dersom du maler det helt på nytt.

Hold deg til en fargepalett med få og nøytrale farger

Bærer boligen preg av en uryddig fargepalett, lønner det seg å bruke litt penger på å male på nytt. Nøytrale farger er stikkordet her. Husk å sparkle over hull og ujevnheter. Du bør lytte til rådene du får i malerforretninger og kjøpe anbefalt utstyr. Har du for eksempel valgt ut en matt malingstype og ikke er spesielt god på å male bør du vurdere å sette bort jobben til fagfolk med den riktige kompetansen, slik at resultatet blir slik du ønsker.

3. Bytt ut slitte dører og dørterskler

Ikke glem dører og dørterskler, få oversikt over hvilke dører som må byttes ut og hvilke som kan males. Slitte dørterskler kan med fordel byttes ut.

Likt gulv i alle rom vil gi en fin romfølelse og skaper et godt helhetsinntrykk. Har du forskjellige gulv i noen rom, kan det lønne seg å legge likt i hele boligen. Er gulvet skjevt, burde du vurdere å ta opp gulv og avrette det for så å legge gulvet på nytt. Et skjevt gulv vil bli lagt merke til på visning.

Likt gulv i alle rom gir et gjennomgående helhetsinntrykk

4. Husk å fikse de små tingene du har utsatt å gjøre noe med

Før du skal legge boligen ut for salg, er det viktig å fikse opp i alle småting som har latt vente på seg. Slitte dørhåndtak bør byttes ut. Vinduer som knirker har godt av en runde med smøring. Har du en garasjeport som ikke fungerer eller en elektrisk markise som er trå, få det reparert.

Se over fuger på badet. Å fuge på nytt er enkelt med rett utstyr og gir et overraskende fresht resultat.

Skal du selge bolig med integrerte hvitevarer, ta høyde for at folk på visning kommer til å inspisere disse nøye. Har platetoppen sprekker, bytt den ut. De fleste potensielle boligkjøpere vil merke seg dette. Sjekk at alle hvitevarer som følger med fungerer som de skal.

Fest løse ledninger, det gir et ryddig inntrykk. Det finnes mange smarte og rimelig ledningslister og kabler å få tak i.

Gjør et godt boligsalg

Gjør et godt boligsalg

Undersøk hvilke små og rimelige oppgraderinger du eventuelt kan gjøre på kjøkkenet

5. Bad og kjøkken er lite lønnsomt å totalrenovere før salg

Oppussing av bad og kjøkken lønner seg sjeldent før salg. De fleste boligkjøpere har en idé om hvordan drømmekjøkkenet skal se ut. Hvis du pusser opp kjøkkenet, er det ikke sikkert investeringer vil gi avkastning, tatt i betraktning hva det faktisk koster å bytte kjøkken.

Ofte har boligkjøper lyst til å sette sitt drømmekjøkken til livs, og vil da likevel rive det nyoppussede kjøkkenet. Noen velger å bytte ut benkeplate, kjøkkenbatteri evt fronter på kjøkkenet. Det er et rimeligere alternativ enn å bytte hele kjøkkenet. Undersøk hva det koster og ta en vurdering.

Det samme gjelder for badet. Å helrenovere bad er dyrt. Det løper høy risiko for om du får igjen for tiden og pengene du legger i et nytt bad. Vurder heller hvorvidt ditt bad vil se finere ut med nye fronter, og kanskje et nytt dusjkabinett.

6. Ikke kast deg over de nyeste trendene

Annen oppussing som ikke lønner seg før salg av bolig, er oppgraderinger til de nyeste trendene. Hvis du har falt for den nye trenden innen for eksempel maling og kjøkkeninnredning, ikke bruk tid og penger på slike oppgradering.

Husk at potensielle boligkjøpere må kunne se for seg å bo i din bolig. En lys og stilren bolig vil hjelpe deg med dette. Du kan også lese her om syv enkle steg som kan hjelpe deg med å style boligen før salg.

Spør eiendomsmegleren om hvilke grep som er mest lønnsomme for akkurat din bolig

7. Finn en god megler

Det finnes ingen fasit for hva som lønner seg for nettopp din bolig. Vårt råd er å lytte til eiendomsmegleren. Vei kostnaden for oppussingen opp mot den potensiell gevinsten etter salget. En dyktig lokalkjent eiendomsmegler vet hva som rører seg i markedet, og vil ha god oversikt over etterspørselen i ditt området.

Registrer ditt megleroppdrag på Meglersiden, og la lokalkjente meglere kontakte deg med tilbud.

Motta tilbud fra flere meglere

Motta tilbud fra flere meglere