Tips til boligselgere

Overtakelse av bolig

Er det en stund siden sist du solgte bolig eller er det kanskje første gang? Det er uansett lurt å forberede seg litt før overtakelsen. Vi har satt opp noen punkter det kan være lurt å se over i forkant.

En fordel at megleren er med

Når du skal overlevere boligen du har solgt er det lurt å huske at ikke alt er i boks før protokollen er signert og nøkler overlevert. Og når signeringen er på plass er det for sent for kjøper å klage på for eksempel rengjøringen.

Det er en fordel å ha med eiendomsmegleren på overtakelsen. Derfor er det lurt å inkludere nettopp dette som en del av avtalen med megleren. Har du ikke valgt megler til salg av din bolig enda kan du starte her.

Rydd og rengjør

Rydding og rengjøring av boligen før overtakelse må man gjøre. Men hvor nøye skal du være med vaskingen? En god vårrengjøring bør holde og husk at beboelsesrom skal være bedre rengjort enn lagerrom. Husk også å rengjøre inne i garderobeskap og hvitevarer som følger med boligen, og ikke glem sluket på badet. I boder og garasjer holder det å feie over.

Noen velger å sette bort jobben til et profesjonelt vaskefirma, da kan det være lurt å velge et firma som tilbyr flyttevask med garanti. Det vil si at dersom kjøper ikke er fornøyd med rengjøring ved overtakelse, vil vaskefirmaet komme tilbake å igjen rengjøre der kjøper ikke er fornøyd med vaskingen.

Det er alltid en fordel å ha med megleren på overtakelse

I samme stand som ved visning

Gi gjerne ny eier en omvisning av boligen, uteområder og boder. Her kan du vise hvor stoppekranen er plassert, hvor søppelrommet er og hvilke nøkler som passer hvor.

Boligen skal normalt være i samme stand som ved visning når kjøper møter til overtakelse. Det vil si at dersom oppvaskmaskinen skal følge med og denne ryker før overtakelse er det du som selger som må erstatte denne. Heldigvis er det ofte relativt kort tid mellom visning og overtakelse, som gjør det lettere å holde boligen i samme stand frem til overtakelsen.

Husk uteplassene

Husk også å gå over uteplasser. Ligger det igjen gamle hageredskaper i hagen, eller noen vedsekker i garasjen så må dette fjernes. Hovedregelen er at boligen skal være tømt dersom ikke annet er avtalt. Noen ting skal følge med boligen, slik som for eksempel Elbil lader. Ta gjerne en runde rundt med ny eier for å bekrefte for han eller henne at disse tingene er der de skal være.

Er du usikker på hva du derimot må la være igjen til nye eier, kan du lese mer om den nye løsørelisten i artikkelen under.

Feil eller mangler

Overtakelse av bolig er ikke tidspunktet hvor ny eier skal inspisere etter feil og mangler, det skulle han eller hun ha gjort på visningen.

Dersom det skulle oppstå situasjoner som du eller ny eier er usikre på, anbefales det å henvende seg til megleren. Megleren er den profesjonelle part og har god erfaring med overtakelse av bolig. En god eiendomsmegler vet hvordan man skal gå frem ved misforståelser eller uenigheter ved overtakelse.

Boligen skal være i samme stand ved overtakelsen som den var ved visning

Fellesutgifter

Av og til blir man enige om overtakelsen midt i en måned, da er det vanlig at kjøper og selger deler fellesutgiftene seg i mellom. Dette kan gjerne gjøres opp via for eksempel Vipps. Men spør gjerne megler dersom du er usikker.

Les av strømmen og overlever nøkler

Alle nøkler skal overleveres til ny eier. Hvis du har nøkler på avveie er det du som selger som må dekke utskifting av lås og nye nøkler.

Helt til sist bør dere sammen lese av strømmen. På den måten slipper boligkjøper å betale for strøm du har brukt frem til overtakelse og du slipper å betale for strømmen ny eier bruker etter at han eller hun har tatt over boligen. Megleren ordner alt det praktiske med å overføre strømavtalen til ny eier dersom de ønsker samme strømleverandør.

Og husk hvis dere er usikre på noe rundt overtakelsen, spør alltid eiendomsmegleren som er der for å hjelpe dere.