Tips til boligselgere

Seks steg: Slik gjør du boligen klar for salg

Du trenger ikke nødvendigvis være interiørkonsulent for å kunne style boligen din selv. Det trenger heller ikke koste skjorta. Slik gjør du det!

Seks steg til stylet bolig

Flere boligselgere ønsker å style boligen sin før den legges ut på markedet. Hvis ikke boligen er unik i seg selv, ønsker mange å vise potensialet i boligen ved å fiffe den opp. Dette kan gi økt salgsverdi – en tom bolig er vanskeligere å selge enn en stylet bolig. Mange eiendomsmeglere og interiørkonsulenter tilbyr boligstyling, men det koster ofte en god slump penger. Kan man gjøre det selv?

1. Fjern overflødige møbler og nips

Hvis du allerede har valgt en eiendomsmegler kan du be om konkrete tips. De aller fleste eiendomsmeglere vil gledelig gi deg det, uten at du trenger å avtale full styling via eiendomsmegleren. Begynn med å pakke bort overflødige møbler og personlige eiendeler. Du skal likevel snart flytte, så da slår du to fluer i en smekk.

Husk at møblene som står igjen, skal reflektere rommets formål. Er du tvil om et møbel er overflødig, ta det bort. Har du ikke en bod til disposisjon kan du kanskje plassere det du har ryddet bort hos venner og familie. Husk også uteplassen. Har du en uteplass med både spisebord og solstoler, holder det kanskje med spisebordet. Har du en liten balkong vil det gi et mer romslig inntrykk med kun en stol og et lite bord.

2. Ta bilder av utganspunktet

Nå står du igjen med et mer romslig og luftig inntrykk. Ta bilder og forestill deg hvilke vinkler fotografen ville tatt bilder fra. Når du har tatt bilder får du bedre oversikt over hvilke vegger som kan trenge å sparkles, og hvilke rom som bør ommøbleres.

Grønn sofa med blå puter i en stue
Få farger som harmonerer med resten av rommet skaper et friskt og innbydende inntrykk.

3. Velg deg ut en fargepalett basert på hva du allerede har

Se over interiøret og møblene dine. Lag en fargepalett basert på farger som går igjen i møbler du har som er dyre å erstatte eller vanskelig å få lånt. Unngå store unødvendig utgifter. Har du en grønn sofa og et stort blått teppe, er dette et fint utgangspunkt. Har du en farge på veggene som står i stil til sofaen og teppet, har du en fin palett på tre farger.

Dersom du maler aller vegger i samme farge, er det enkelt å holde seg til fargepaletten. For å sprite opp kan du male en kontrastvegg i for eksempel stuen. Velg gjerne samme farge, men mørkere. Det kan du få hjelp til i nærmeste maleforretning.

Hvis du ikke har noe som du syns passer i en palett på tre farger, vurder om du skal bytte ut teppet. Eksempler på fine fargepaletter, kan du finne på nett eller via tjenester som pinterest eller til og med instagram.

4. Få oversikt over hva du kan låne, og hva du må kjøpe

Nå har du en fargepalett du kan ha som utgangspunkt, så hva mangler du? Sengeteppe, pynteputer og baderomsartikler kan du få tak i til en overkommelig pris. Hold deg til fargepaletten. Har du familie eller venner som kan låne deg sengeteppe og pynteputer?

Hvis noen rom mangler naturlig lys, prøv deg frem med lyskilder på ulike steder. Plasser også lyskilder på ute plassen. Lysslynger, solcelledrevne lykter og enkelte lamper er rimelige å kjøpe, men lån eller kjøp brukt hvis du kan.

Mangler du en stol i et hjørne, kan du kjøpe den brukt. Det behøver ikke å være dyrt! Velg større bilder og malerier til å henge på veggen. Finner du ikke malerier eller bilder i samme fargepalett, gå for enkle sort hvite motiver fra f.eks IKEA. Kjøp bildeteip, slik at du slipper å borre hull i en nymalt vegg. Ikke glem grønne planter, undersøk om du kan låne av venner og familie, eller kanskje naboen?

En kvinne og en mann som holder hverandre mens de ler og går på gaten
Potensielle boligkjøpere vil merke seg en stylet bolig på visning.

5. Ta nye bilder mens du dekorer

Den nye fargepaletten fungerer som en rød tråd gjennom hele boligen. Ta nye bilder av hvert rom. Se på bildene mens du dekorer, flytt på ting etter vært som du finner ut hva som passer. Skjul ledninger og fjern elektronikk som ikke gjør seg på bilder. Plasser lyskilder i mørke hjørner.

Spør deg selv om rommene innbyr til dets opprinnelig formål? Sørg for at soverommet innbyr til hvile, at stue innbyr til sosialt samvær og at kjøkkenet innbyr til måltider. Det er rommenes opprinnelig bruksområdet folk ønsker å få følelsen av på visning. Bruk Pinterest og boligannonser på nett som inspirasjon. Er det vanskelig å dandere, kopier fra et bilde.

6. Inviter venner og familie på "visning" før fotografen kommer

Fordi du har gjort stylingen selv, er det lurt å få innspill fra andre. Be venner og familie på “visning”. Understrek at du ønsker tilbakemelding og ikke bare ros. Gå også gjennom boligen selv og forsøk å se for deg at det er første gang du er der. Hva ville du ønsket å se i de ulike rommene og hvilken følelse ønsker du at eventuelle kjøpere skal få på visning?

Da er boligen din klar for å bli vist fra sin beste side. lykke til med visningen! Ikke funnet en eiendomsmegler til ditt boligsalg enda? Registrer ditt megleroppdrag på Meglersiden, og la lokalkjente eiendomsmeglere kontakte deg med tilbud.

Start boligsalget her

La eiendomsmeglere konkurrere om å selge din bolig

Start boligsalget her

La eiendomsmeglere konkurrere om å selge din bolig

Pusse opp eller oppgradere?

Det skal som oftest ikke mye jobb jobb til for at din bolig skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere. I tillegg til tipsene gitt her kan det i også være at det er behov for større oppgraderinger. Det er ikke nødvendigvis at du trenger å pusse opp, men heller bruke litt tid på å reparere slitte eller ødelagte overflater.

Vurderer du større oppgraderinger på eksisterende bolig før du skal selge, eller planlegger å pusse opp neste bolig anbefaler vi PROSJEKT+ til større oppussingsprosjekter. PROSJEKT+ har bedrifter som er kvalitetssikret, og setter deg i kontakt med solide håndverksbedrifter med riktig kompetanse og fagkunnskap for ditt prosjekt. I tillegg følger de opp underveis og er en støttespiller gjennom hele prosjektet.