Skal du selge hytta? Alt du må vite om hyttesalg

Aldri har det vært større etterspørsel etter hytter og fritidseiendommer i Norge. Skal du selge hytta, er dette det perfekte tidspunktet. Men hva skiller egentlig hyttesalg fra boligsalg? Vi gir deg tipsene for et vellykket hyttesalg.

Av Kathrine Gram


Sist oppdatert: 01. des. 2021 08:56

Rekordår for hyttesalg i Norge

Det kjøpes og selges hytter som aldri før. 2020 slo alle rekorder, og 2021 ser ut til å bli nok et rekordår. At vi igjen kan reise til utlandet ser ikke ut til å legge en demper på vår kjærlighet til hyttelivet. Hele 500.000 nordmenn eier i dag sin egen hytte, og mange flere har tilgang til en.

– Vi blir stadig flere som drømmer om hytte eller fritidseiendom, enten vi foretrekker fjellet, sjøen eller innlandet. Det betyr at du som skal selge bør smi mens jernet er varmt, sier Knut Almås Anfinset, eiendomsmegler i Eiendomsmegler1 Fjellmegleren.

Trenger du hjelp med hyttesalget?

Finn riktig eiendomsmegler her!

Trenger du hjelp med hyttesalget?

Finn riktig eiendomsmegler her!

Fire grunner til å bruke eiendomsmegler når du skal selge hytta

I 2020 ble det solgt 15801 hytter på det norske markedet. Kanskje kan det virke fristende å selge hytta selv, først og fremst for å spare utgifter som ville gått til eiendomsmegler. Men faktum er at under to prosent av dagens boliger blir solgt av private selgere. Det er gode grunner for at det er slik, mener eiendomsmegler Knut Almås Anfinset.

– Overlater du salget til en eiendomsmegler, betyr det trygghet både for deg som selger og for den som kjøper. Du sparer mye tid, og slipper det juridiske og finansielle ansvaret rundt salget, sier Almås Anfinset. Han deler gjerne opp en meglers ansvar og oppgaver i fire hovedområder:

1. Det praktiske: Fortløpende arbeidsoppgaver rundt boligsalget

Megleren håndterer alle praktiske oppgaver fra A til Å, det innbefatter blant annet innhenting av eiendomsinformasjon, bestilling av takstmann, fotograf eller stylist, og lage salgsoppgave og prospekt. Å håndtere budrunder kan være krevende for en privatperson, da det ofte er mange interessenter, mange bud og diverse forbehold. Finansieringsbevis skal sjekkes, bud-varsling skal sendes ut til alle og tidsfrister skal overholdes.

– Vi meglere har erfaringen og systemene som kreves for å holde orden og oversikt over dette, så selger kun trenger å konsentrere seg om å ta stilling til fortløpende informasjon, sier Almås Anfinset.

2. Det teoretiske: Søknader, reguleringer og dokumentasjon

Å navigere byggesøknader, reguleringsplaner, tilstandsrapporter, styrepapirer, veiretter, festekontrakter, tinglyste heftelser, kommunal informasjon, nabovarsler og bruksretter er en øvelse i seg selv. Det er viktig å kunne legge dette frem på en oversiktlig og forståelig måte for interessenter. En kjøper tar en risiko ved å kjøpe fra en som selger privat. Kjøper føler seg ofte ikke trygg nok på at de har fått nok og riktig informasjon om eiendommen – dermed blir budene også lavere.

3. Det økonomiske: Kontraktsinngåelse og betalingsplan

Kjøp av eiendom er for de fleste den største investeringen de kan gjøre. Almås Anfinset forklarer at det er helt sentralt for meglere at både kjøper og selger sitter igjen med en god følelse etter en handel.

– De skal føle at prosessen har vært informativ og tilfredsstillende hele veien, og de trenger ikke bekymre seg for spørsmål som “Hva gjør jeg hvis ikke kjøpesummen er innbetalt til rett tid?” eller “Kjøper vil ikke skrive under på kontrakten, hva skjer da?”. Vi tar hånd om det hele, lover Almås Anfinset.

4. Det estetiske: Prospekt, fotografi og styling

Megleren har også ansvaret for at eiendommen blir presentert på best mulig måte. Hytta skal gjøres salgsklar også gjennom prospektet, med beskrivende bilder og utfyllende tekster. Profesjonell eiendomsfotograf anbefales.

– Noen forsøker å ta bilder selv, men det blir svært sjelden vellykket. Stylist kan også i mange tilfeller være verdt pengene, mener Almås Anfinset.

At både kjøper og selger sitter igjen med en god følelse etter en handel er helt sentralt for oss meglere.
Ung eiendomsmegler står foran en laftet vegg.
Eiendomsmegler Knut Almås Anfinset ,
Eiendomsmegler1 Fjellmegleren

Fordeler med å benytte en lokalkjent megler

Eiendomsmegler Knut Almås Anfinset råder også selgere til å velge en megler som er lokalkjent. Han mener det er spesielt viktig at megleren har lokalkunnskap når det er snakk om hyttesalg.

– Meglere som har lokalkunnskap kan gi kjøper viktig og nyttig informasjon. Ikke bare om hva området kan by på av aktiviteter og naturopplevelser, men også om destinasjonens historie, utvikling og fremtid, forklarer Almås Anfinset.

Eiendomsmeglere har ofte god oversikt over hvor nye butikker, skispor, reguleringsplaner og veikryss kommer. Det kan spille inn på hyttas verdiutvikling.

– Mange kjøpere har aldri satt sine bein i den kommunen der hyttekjøpet planlegges, og er takknemlige for pålitelig informasjon om området.

Hvor lang tid tar det å selge hytter og fritidseiendommer?

– Salgsprosessens varighet varierer veldig, og avhenger av beliggenhet, standard, sesong og lignende. Men siden etterspørselen etter hytter og fritidseiendommer både på fjellet, ved sjøen og i innlandet nå er rekordstor, går det ofte kort tid fra eiendommen legges ut og til den er solgt, understreker Almås Anfinset.

– En hytte på fjellet med enkel standard, for eksempel uten strøm eller kjørevei helt frem til eiendommen, tar som regel lengre tid å selge, mens “folkehytter” fra 3 til 6 millioner kroner går raskere. Og de mest attraktive eiendommene selges ofte allerede etter første visning, forteller Almås Anfinset.

La lokalkjente hyttemeglere kontakte deg!

La lokalkjente hyttemeglere kontakte deg!

Hva koster det å selge hytta?

– Kostnadene ved hyttesalg er omtrent like som ved boligsalg, men provisjonen blir ofte noe høyere på grunn av lang reisevei til befaring og visninger, sier Almås Anfinset.

For en hytte til omtrent 2,5 millioner kroner kan du regne med kostnader på i overkant av 100.000 kroner.

Hytte i solnedgang ved sjøen.
En hytte ved sjøen byr på spennende aktiviteter og naturopplevelser!

Greit å vite om salg av hytte:

Selv om prisene stadig stiger er heldigvis ikke hyttelivet forbeholdt “rikinger”: Tall fra eiendomnorge.no viser at den typiske fritidsboligen i Norge i første halvår av 2021 koster 2,9 millioner kroner. Hytter ved sjøen (definert med beliggenhet mindre enn 2 km fra kysten) steg med 6,6 prosent, mens prisene for fjellhytter (definert som beliggenhet over 800 meter over havet) og innlandshytter steg kraftig med hele 16,6 og 12,5 prosent.I første halvår av 2021 ble det solgt totalt 3886 hytter, som er en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med for et år siden.
De beste månedene for salg av hytter og fritidsboliger er januar, mai og august. Husk på at det ofte er lurt å ha visning når eiendommen tar seg best ut, for eksempel når hagen blomstrer eller når det er masse snø på fjellet.Som regel bør fjellhytter selges om høsten og vinteren, og sjøhytter om våren og sommeren. Innlandshytter kan selges året rundt.
Gevinst ved salg av hytte og fritidseiendommer er skattefritt hvis du har eid eiendommen i minst fem år, og i tillegg har brukt den i fem av de åtte siste årene som egen fritidsbolig. Selv om du har leid den ut sporadisk vil det regnes som om du har brukt den selv. Dersom du ikke oppfyller disse vilkårene, er gevinst ved salget skattepliktig.
De mest populære fjellhyttene ligger på steder som har vakker natur, gode muligheter for aktiviteter som ski og sykkel, nærhet til matbutikker, gode snøforhold og akseptabel reisevei. Jo nærmere alpinanlegg, jo høyere er prisen på hytta. Noen av de mest attraktive fjellområdene nå er Kvitfjell, Hafjell, Hemsedal, Trysil, Sjusjøen, Beitostølen, Blefjell og Geilo.
I 2020 var det sjøhytter som hadde den største prisveksten, mens i 2021 har det vært fjell- og innlandshytter som vokser mest. Men sjøhytter i de mest populære kystområdene ligger som regel høyere i pris enn hytter i populære fjellområder. Dette skyldes at det i dag er både stor mangel på og etterspørsel etter hytter ved sjøen.Jo nærmere sjøen hytta ligger, desto høyere går den sannsynligvis opp i pris. Kyststripen fra Tønsberg til Kristiansand og Lillesand er spesielt populær, samt de Oslo-nære områdene Son, Larkollen og Jeløya. Hvaler-øyene er også svært ettertraktet.

Endringer i avhendingsloven gir en trygg bolighandel

De viktigste endringene i avhendingsloven trer i kraft 1. januar 2022. Det innebærer blant annet at eiendomsmeglere får en enda viktigere omsorgs-, informasjons- og rådgiverrolle overfor oppdragsgivere og kunder, der all informasjon om eiendommen skal bli klart og tydelig formidlet før eiendommen selges. Dette vil redusere tvister, som igjen vil gjøre bolighandelen tryggere for både kjøper og selger.

Få tilbud fra lokale eiendomsmeglere

Registrer oppdraget enkelt på Meglersiden, motta flere tilbud og velg den beste eiendomsmegleren for ditt hyttesalg

Få tilbud fra lokale eiendomsmeglere

Registrer oppdraget enkelt på Meglersiden, motta flere tilbud og velg den beste eiendomsmegleren for ditt hyttesalg